Pukulan Alliance
Pukulan Alliance Member

Guru besar

A loving father & dedicated teacher

(Wijlen) Bpk. Hans van den Broek 

Mijn vader - Hans van den Broek - werd in 1948 te Bandung geboren. Hij groeide op met/in de Indische cultuur. Pencak Silat en het bestaan van de mystieke kant van de Indonesische cultuur waren hem niet ontgaan. Echter de “dansende bewegingen” (Seni) en de onwetendheid op jonge leeftijd over de geestelijke aspecten en de directe relatie hiervan met de Seni, waren de oorzaak dat Pencak Silat hem destijds niet inspireerde. Daarentegen bewonderde hij Park Young Soo (bracht de Teakwondo in Nederland) en Morihei Ueshiba (de grondlegger van het Aikido) die Nederland in de jaren “60 bezocht.

Uiteindelijk leerde hij “paatje” Flohr kennen en verhuisde mijn vader naar Breda, waar hij “paatje” bijna dagelijks en jarenlang "lastig viel". Geheel in overeenstemming met de geestelijke leer van paatje waren de lessen altijd gratis. Paatje Flohr ontwikkelde voor hem de Pukulan Pecutan. Hij ontmoette in die tijd vele pencak-silat leraren van de eerste generatie, waarbij het contact met Guru besar "Oom Boy" Visscher (Den Haag) in zijn optiek een speciale plaats verdient.

Met toestemming van “paatje” Flohr en dankzij de bewonderenswaardige - en kundige begeleiding van Guru besar H.S. Tulalessy, werd hij ingewijd en kreeg hij meer inzicht in de weg die gevolgd wordt door traditionele pencak-silatstijlen. In dit geval "de Cimande" . In dit kader waren (en zijn) ook de contacten met de begaafde en bescheiden Guru besar H. Theuvenet van belang.

 


In 1985 stopte mijn vader noodgedwongen met het lesgeven in Breda en Prinsenbeek. Voor zijn werk moest hij verhuizen naar Noord-Holland. In de huiskamer begon hij na verloop van tijd onverwacht weer met lesgeven in het fysieke deel van de Pukulan Pecutan. Dit groeide uit en de garage werd ingericht als trainruimte. Hij onderwees, conform de traditie, gratis een beperkt aantal leerlingen, waaronder ondergetekende.

Met trots denk ik terug aan mijn vader. Hij stond bekend om zijn fysieke hardheid die, hoe vaak ik het mensen ook heb zien proberen, onovertroffen is gebleven. Mijn vader stond naarmate hij ouder werd eveneens bekend om zijn wijsheid, gastvrijheid en betrokkenheid.    

Mijn vader heeft zich in 2009 teruggetrokken van het actief, fysiek, lesgeven aan de groep. Dit deel droeg hij over aan ondergetekende en richtte zich hierna uitsluitend nog op onze 1 op 1 trainingen.

Mijn vader, tevens mijn leraar en beste vriend, overleed op 28 april 2016 in mijn ouderlijk huis in Winkel.

Door: Pim van den Broek