Pukulan Alliance
Pukulan Alliance Member

Guru besar

Founder of Pukulan in the Netherlands

(Wijlen) "Paatje" Flohr

William Flohr werd op 24 maart 1923 te Kertosono (Oost-Java) geboren. Hij behoort tot de eerste generatie die vanuit Indonesië een Pukulanstijl meebracht.

Ondanks dat William Flohr de titel Guru Besar ruimschoots verdient, werd hij altijd simpelweg, doch respectvol  met  “paatje” aangesproken. Paatje Flohr is, o.a. door zijn indrukwekkende prestaties een begrip voor de tweede generatie Pencak-silat beoefenaars in Nederland.

In Indonesië trainde paatje Flohr de Menagkabau van pak Ujun. Hij trainde ook bij Guru Abidin en guru Sadikin, evenals Jiu Jitsu bij de Japanner Ikisaki en uiteindelijk kwam pa Flohr, via zijn zwager terecht bij Guru Besar Pak Husin te Surabaya.

De geestelijke kunde, nu eenmaal behorend bij de traditionele Pencak-Silat,  werd door pak Husin op zeer hoog niveau bedreven volgens paatje. Hij leerde in dit kader veel van pak Husin.

De (geestelijke kunde) Ilmu van pa Flohr is uitermate krachtig. Het accent lag desondanks tijdens zijn lessen op het fysieke deel, afgestemd op de Westerse perceptie. Het geestelijke deel is door hem heel bewust voor velen verborgen gehouden en hij verwees leerlingen hiervoor over het algemeen naar andere leraren.

Hij begeleidde meerdere leerlingen en leraren in diverse krijgskunsten. Hij leidde o.a. Hans van den Broek op in de Pukulan en ontwikkelde voor hem de stijl Pukulan Pecutan.