Pukulan Alliance
Pukulan Alliance Member

Pencak Silat

The Indonesian Martial Art....

Pencak Silat 
De nationale krijgskunst van Indonesië. De Pencak Silat is in Indonesië sterk vermengd met mentale en spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. Het is een onuitwisbaar element in de cultuur van Indonesië. Per gebied bestaan verschillende stijlen, met hun eigen oorsprong, die onder verschillende omstandigheden zijn ontstaan en op verschillende manieren worden onderwezen.
 
In Europa wordt, de uitzonderingen daargelaten, de nadruk gelegd op het fysieke element van de Silat (gevechtstechnieken, kunstvorm in de vorm van demonstraties en het sportelement). Invloeden uit andere vechtkunsten zijn daarin niet uitgesloten.
 
Onterecht, en gevoed door onwetendheid, worden door vechtsportbeoefenaars de sierlijke bewegingen in Silat vaak afgedaan als inferieur, .De ware kracht en effectiviteit van de Pencak Silat komt tot uiting in harde, snelle bewegingen. Zoals snelle stoten, trappen, vegen en grepen.  De ware Pencak Silat is niet ontwikkeld als sport, maar als verdediging in gevaarlijke tijden in het oude Indonesië. Puur gericht op het zo snel, efficiënt en definitief mogelijk uitschakelen van opponenten.
 
Wedstrijd-vechters in de Pencak Silat zijn terecht gebonden aan regels om de veiligheid van de sport te waarborgen. In deze vorm is dan ook duidelijk terug te zien dat het originele karakter van de Pencak Silat meer op de achtergrond is geraakt. Traditioneel kent de Pencak Silat geen competitie, graduaties of sportelementen.